!--COMMENT-BUBBLES-STARTS-->

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

0 Παράλυτοι πιάνουν αντικείμενα με τη... σκέψη

Μια γουλιά καφές φέρνει πιο κοντά την ημέρα κατά την οποία παράλυτα άτομα θα μπορούν να έχουν (έστω ως έναν βαθμό) ικανότητα αυτοεξυπηρέτησης ελέγχοντας ρομποτικά μέλη μόνο με τη σκέψη τους.

Την… πολυπόθητη γουλιά ήπιε μια 58χρονη γυναίκα που παρέλυσε το 1996 εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου το οποίο «έπληξε» το εγκεφαλικό της στέλεχος. Η Κάθι, όπως είναι το όνομά της, μετά το επεισόδιο έμεινε τετραπληγική και ανίκανη να μιλήσει.

Καθοδήγηση με τη σκέψη
Στο πλαίσιο της πρώτης δοκιμής του είδους η ασθενής κατέφερε να οδηγήσει ένα δοχείο με καφέ στα χείλη της και να πιει το ρόφημα με καλαμάκι καθοδηγώντας ένα ρομποτικό χέρι με τον εγκέφαλό της, όπως αναφέρεται σε σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση«Nature».

«Μόλις κατάφερε να φέρει εις πέρας αυτό το καθήκον χαμογέλασε πλατιά. Ηταν η πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια που αυτή η γυναίκα μπόρεσε να προσφέρει κάτι στον εαυτό της» ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας δρ Τζον Ντόνογκ, διευθυντής του Ινστιτούτου για τις Επιστήμες του Εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο Μπράουν στο Ρόουντ Άιλαντ.

0 Ζωντανό πίθηκο ισχυρίζεται ότι έστειλε στο Διάστημα το Ιράν




Τεχεράνη, Ιράν
Το Ιράν εκτόξευσε με επιτυχία έναν ζωντανό πίθηκο στο Διάστημα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Άμυνας της χώρας. Η Τεχεράνη διατείνεται ότι πρόκειται για πρόβα μιας μελλοντικής επανδρωμένης αποστολής, ωστόσο η Δύση ανησυχεί για το πυραυλικό και διαστημικό πρόγραμμα και καλεί σε νέο γύρο συνομιλιών το Φεβρουάριο.

Οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, ενώ δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις από άλλες χώρες για κάποια ιρανική εκτόξευση την περασμένη εβδομάδα.

Η Τεχεράνη είχε πάντως προαναγγείλει την εκτόξευση, ενώ το 2011 είχε επιχειρήσει χωρίς επιτυχία μια ανάλογη αποστολή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, η τελευταία απόπειρα ήταν επιτυχής και το πειραματόζωο επέστρεψε στη Γη «ζωντανό».

0 Γυμνή διαμαρτυρία στο παγωμένο Νταβός από φεμινίστριες


Νταβός, Ελβετία
Γυμνόστηθες φεμινίστριες από την οργάνωση FEMEN για τα δικαιώματα της γυναίκας διαδηλώνουν στο παγωμένο Νταβός της Ελβετίας, όπου διεξάγεται το 43ο Παγκόσμιο Οικονομικο Φόρουμ το οποίο ολοκληρώνει τις εργασίες του αύριο, Κυριακή.

Οι φεμινίστριες προσπάθησαν να μπουν στο συνεδριακό κέντρο όπου πραγματοποιείται το Φόρουμ, αλλά απωθήθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις.


in.gr

0 Πανελλαδική απεργία για την Πέμπτη, εξήγγειλε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Πέμπτη (31 Ιανουαρίου) εξήγγειλε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ως ένδειξη συμπαράστασης των απεργών στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Πέμπτη (31 Ιανουαρίου) εξήγγειλε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ως ένδειξη συμπαράστασης των απεργών στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ακόμη, με ανακοίνωσή της καλεί τη ΓΣΕΕ «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και των ευθυνών της», καθώς «τέσσερις μέρες μετά την επιστράτευση των συναδέλφων μας στο Μετρό δεν έχει πάρει καμία ουσιαστική απόφαση αντίδρασης απέναντι σ'αυτή την αντισυνταγματική απόφαση που καταργεί τους συνδικαλιστικούς αγώνες».

www.ant1online.gr

1 Στους δρόμους τα τρόλεϊ-Στάση αναμονής από τα λεωφορεία

Στην αναστολή των κινητοποιήσεών τους προχώρησαν οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση προσανατολίζονται και οι συνάδελφοί τους στα λεωφορεία. Νωρίτερα, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε η εισαγγελία Πρωτοδικών.

Στην αναστολή των κινητοποιήσεών τους προχώρησαν οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ και τα συγκεκριμένα οχήματα αναμένεται να κυκλοφορήσουν εντός της ημέρας στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Προς το παρόν πάντως συνεχίζουν την απεργία τους οι οδηγοί των λεωφορείων, παρά την αναστολή των κινητοποιήσεων των τεχνικών ΟΑΣΑ-ΟΣΥ.Την Τρίτη, αναμένεται να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

«Σημειώνουμε με ικανοποίηση ότι οι εργαζόμενοι σε ΗΛΠΑΠ, ΟΣΕ και οι τεχνικοί λεωφορείων άκουσαν τη φωνή της λογικής και επιστρέφουν στις δουλειές τους.  Ελπίζουμε ότι θα τους ακολουθήσουν και οι οδηγοί των λεωφορείων. Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην εφαρμοστούν οι νόμοι», δήλωσαν κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.