!--COMMENT-BUBBLES-STARTS-->

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

0 Φόβος νομισματικής αναταραχής μετά την πτώση των αγορών



Με έντονη την φημολογία για ενδεχόμενη υποβάθμιση και της Μ. Βρετανίας μετά από εκείνη των ΗΠΑ, οι οικονομίες στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, περιμένουν σήμερα με κομμένη την ανάσα τις ανακοινώσεις της αμερικανικής FED.







Η επιβεβαίωση της προοπτικής ύφεσης για όλες τις ισχυρές οικονομίες του πλανήτη από τον ΟΟΣΑ επιτάχυνε χθες την πτώση των χρηματιστηριακών αγορών παρά τις κινήσεις της ΕΚΤ για ενίσχυση των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας και τις παράλληλες διαβεβαιώσεις Ομπάμα για την αξιοπιστία του αμερικανικού χρέους.

Το ερώτημα που τίθεται τις τελευταίες ώρες από τους αναλυτές είναι το κατά πόσο η FED διαθέτει πλέον επαρκή εργαλεία για να ανακόψει την πρωτοφανή πτώση, τη στιγμή που διατηρεί για πολύ καιρό σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο τα επιτόκια και έχει ήδη εξαντλήσει 2,3 τρισ. δολ. με τα δύο προγράμματα "ποσοτικής χαλάρωσης" (QE).
Οι ανησυχίες έχουν ενταθεί ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι διογκώνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς η "φυγή" κεφαλαίων από τις μετοχές αλλά και όλα τα χρεόγραφα που ενέχουν κίνδυνο είτε λόγω υψηλού χρέους είτε λόγω συνεπειών ύφεσης. Προς το παρόν οι "ροές" αυτές δείχνουν μεγάλες αγορές αμερικανικών ομολόγων παρά την υποβάθμιση της S&P λόγω του φόβου για την τύχη των κρατικών ομολόγων σε λιγότερο ισχυρές οικονομίες αλλά και το "άγνωστο" των επερχόμενων εξελίξεων.

Σε κάθε περίπτωση η ραγδαία πτώση των χρηματιστηριακών αγορών και η κρίση του κρατικού και τραπεζικού χρέους έχει περιορίσει δραματικά τις επενδυτικές διεξόδους των αγορών κεφαλαίου και ενισχύει την αναζήτηση διεξόδων στην αγορά συναλλάγματος.

Το ενδεχόμενο απότομης αύξησης της αναταραχής στις συναλλαγματικές ισοτιμίες σαν η αμέσως επόμενη φάση της κρίσης, αντιμετωπίζεται με μεγάλη ανησυχία καθώς είναι πιθανό να υποχρεώσει να υποχρεώσει σημαντικές οικονομίες του G -20 σε μέτρα νομισματικής προστασίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου