Αντιδράσεις για τον θάνατο του Μπιν Λάντεν
Η Σαουδική Αραβία ελπίζει ότι η εξόντωση του Μπιν Λάντεν θα αποτελέσει ένα βήμα προς την ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Χαιρέτισε το θάνατό του η Παλαιστινιακή Αρχή. Οι διεθνείς αντιδράσεις.
Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για την είδηση του θανάτου του Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, εξήρε τη Δευτέρα την «αποφασιστικότητα» του Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης, στην οποία οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχίσουν «τη δίκαια και απαραίτητη μάχη» κατά της τρομοκρατίας, όπως τονίζεται στο ανακοινωθέν των Ηλυσίων Πεδίων.
Κατά την τους συνδιάλεξή τους το βράδυ της Δευτέρας, ο Σαρκοζί «χαιρέτισε την αποφασιστικότητα» του Ομπάμα και «όλων εκείνων οι οποίοι επί δέκα έτη καταδιώκουν, με πείσμα και θάρρος, τον επικεφαλής της Αλ Κάιντα», τονίζει η γαλλική προεδρία. «Ο πρόεδρος Σαρκοζί δεν έχασε την ευκαιρία να στρέψει μία συγκινησιακά φορτισμένη σκέψη του προς τα θύματα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, όπως και προς τις οικογένειες και τους οικείους τους», προστίθεται στο ίδιο ανακοινωθέν. Σύμφωνα με τα Ηλύσια Πεδία, «οι δύο αρχηγοί κρατών συμφώνησαν πως εξόν από την ιστορική αποτυχία που αντιπροσωπεύει για την Αλ Κάιντα η εξαφάνιση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, η δίκαιη και απαραίτητη μάχη κατά της τρομοκρατικής βαρβαρότητας και όσων την υποστηρίζουν θα πρέπει να εξακολουθήσει».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο θάνατος του ηγέτη της αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν αποτελεί «σταθμό» στην παγκόσμια εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας.
«Τα εγκλήματα της αλ Κάιντα έπληξαν τις περισσότερες ηπείρους και έφεραν τραγωδίες και την απώλεια της ζωής χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών», ανέφερε ο γγ των Ηνωμένων Εθνών. «Ο ΟΗΕ καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και ασχέτως των σκοπών της», σημείωσε. «Αυτή είναι μία ημέρα για να θυμηθούμε τα θύματα και τις οικογένειες των θυμάτων στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο», πρόσθεσε.
Την ελπίδα ότι ο θάνατος του Οσάμα Μπιν Λάντεν «θα συμβάλει στην ενίσχυση» του διεθνή αγώνα «κατά της τρομοκρατίας» εξέφρασε τη Δευτέρα η Σαουδική Αραβία, γενέτειρα του ηγέτη της Αλ Κάιντα.
«Η Σαουδική Αραβία ελπίζει ότι η εξόντωση του επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα θα αποτελέσει ένα βήμα προς την ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στη διάλυση των πυρήνων της», αναφέρεται σε ανακοίνωση που μετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA. Οι Σαουδάραβες «είναι ένας από τους λαούς που υπέφεραν πιο πολύ από τα εγκλήματα αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης», προσέθεσε το πρακτορείο ειδήσεων. Από τον Μπιν Λάντεν, γιο πλούσιας σαουδαραβικής οικογένειας, αφαιρέθηκε το 1994 η σαουδαραβική του υπηκοότητα.
Παράλληλα στα Παλαιστινιακά Εδάφη ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Σαλάμ Φαγιάντ χαιρέτισε τη Δευτέρα την είδηση για το θάνατο του Μπιν Λάντεν, λέγοντας ότι είναι ένα «σημαντικό, μέγα γεγονός που αποτελεί ορόσημο», ενώ από την πλευρά της η Χαμάς καταδίκασε «τη δολοφονία ενός άραβα ιερού πολεμιστή». «Το βλέπω ως ένα σημαντικό, μέγα γεγονός, που αποτελεί ορόσημο, που σηματοδοτεί το τέλος της ζωής ενός ανθρώπου που ήταν αναμεμειγμένος στην τρομοκρατία και την καταστροφή», δήλωσε ο Φαγιάντ σε δημοσιογράφους στη Ραμάλα. «Ελπίδα μας είναι ότι θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους μιας πολύ σκοτεινής Εποχής», προσέθεσε.
Η αντίδραση του Φαγιάντ, πρωθυπουργού της κυβέρνησης της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτήν των αρχών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες καταδίκασαν το θάνατο του Μπιν Λάντεν και τον χαρακτήρισαν «δολοφονία». Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε σε δημοσιογράφους στην πόλη της Γάζας ότι η αμερικανική επιχείρηση που έγινε σε πακιστανικό έδαφος αποτελεί «τη συνέχιση των ωμοτήτων της αμερικανικής πολιτικής». «Καταδικάζουμε τη δολοφονία ενός μουσουλμάνου ιερού πολεμιστή», σημείωσε ο Χανίγια.
Η Ισπανία εξέφρασε μεγάλη ανακούφιση για την ανακοίνωση του θανάτου του επικεφαλής της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν στη διάρκεια αμερικανικής επιχείρησης στο Πακιστάν, αλλά δεν πρόκειται να σταματήσει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ανακοινώθηκε από τον ισπανό υπουργό Εσωτερικών Αλφρέντο Πέρες Ρουμπαλκάμπα. «Αισθανόμαστε μεγάλη ικανοποίηση και ανακούφιση. Αλλά αυτός ο θάνατος δεν σημαίνει το τέλος. Δεν πρέπει να σταματήσουμε τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας», είπε ο Ισπανός υπουργός η χώρα του οποίου θρηνεί ακόμα τα 191 θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της Αλ Κάιντα στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μαδρίτης το 2004.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε τη Δευτέρα ικανοποιημένος από το θάνατο του Μπιν Λάντεν. «Άκουσα με μεγάλη ικανοποίηση τα νέα για το θάνατό του», είπε μιλώντας στον Τύπο από το αεροδρόμιο της Άγκυρας, λίγο πριν την αναχώρησή του για επίσημη επίσκεψη στην Αυστρία. «Ο τρόπος με τον οποίο σκοτώθηκε θα πρέπει να είναι παράδειγμα για όλον τον Κόσμο», πρόσθεσε αφήνοντας να εννοηθεί ότι η δήλωσή του αυτή αποτελεί απειλή κατά των τρομοκρατών.
Από την πλευρά του και ο Tούρκος ΥΠΕΞ, Αχμεντ Νταβούτογλου εξέφρασε ικανοποίηση για το θάνατο του τρομοκράτη και τόνισε: «Η Τουρκία που έχει υποφέρει πολλά από την τρομοκρατία, θα συνεχίσει να είναι αλληλέγγυα με τη διεθνή κοινότητα στη μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας».
Κατευχαριστημένος δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιγιάρ Ζεμπαρί, με την ανακοίνωση του θανάτου του Οσάμα Μπιν Λάντεν επισημαίνοντας ότι «χιλιάδες Ιρακινοί πέθαναν λόγω της ιδεολογίας του». «Όπως σχεδόν όλα τα κράτη στον κόσμο έτσι και εμείς είμαστε κατευχαριστημένοι που είδαμε το τέλος της ιδεολογίας και των πρακτικών του», Μπιν Λάντεν, είπε ο κ. Ζεμπαρί και συνέχισε: «Οι Ιρακινοί υπέφεραν πολλά από τον άνθρωπο αυτό και την τρομοκρατική οργάνωσή του. Χιλιάδες Ιρακινοί δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν, χάθηκαν λόγω αυτής της ιδεολογίας του νεκρού πλέον τρομοκράτη». Καταλήγοντας εκτίμησε ότι «η Αλ Κάιντα δεν θα χαθεί παρά το γεγονός ότι υπέστη ένα τεράστιο πλήγμα» με το θάνατο του Μπιν Λάντεν.
Η Ιορδανία, σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ελπίζει πως ο θάνατος του Οσάμα μπιν Λάντεν θα τερματίσει μια εποχή «τρομοκρατίας» από ριζοσπαστικές ομάδες στην περιοχή που κατέστρεψαν την παγκόσμια υποστήριξη για το παλαιστινιακό ζήτημα. Ιορδανική πηγή δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Petra ότι το Αμάν προσβλέπει τώρα προς «μια περίοδο όπου η τρομοκρατία, που είχε προκαλέσει στρεβλώσεις στον δίκαιο χαρακτήρα του Παλαιστινιακού ζητήματος, θα τελειώσει». Η επίσημη πηγή δήλωσε ότι είναι πλέον κρίσιμο το να τερματιστούν δεκαετίες συγκρούσεων που χρησιμοποιήθηκαν από την Αλ Κάιντα για να δικαιολογήσει την «τρομοκρατία» της.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Ναμπίλ αλ Αράμπι, δεν έκανε κανένα σχόλιο σχετικά με τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν. «Σχετικά με τον αναγγελθέντα θάνατο του Μπιν Λάντεν, η Αίγυπτος είναι αντίθετη σε κάθε μορφή βίας. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν έκανε κανένα σχόλιο», δήλωσε ο κ. Αράμπι, μετά από συνάντηση που είχε στο Κάιρο με τον Βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ.
Οι εξεγερμένοι αντικαθεστωτικοί της Λιβύης χαιρέτισαν, τη Δευτέρα, τον θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάϊντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, προσθέτοντας ότι «θα αποτελέσει ένα μεγάλο δώρο» ο θάνατος από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις του ηγέτη της Λιβύης, Μοάμαρ Καντάφι. «Ένα μεγάλο τμήμα της διεθνούς τρομοκρατίας τελείωσε» με τον θάνατο του Μπιν Λάντεν στη διάρκεια επιχείρησης των αμερικανικών επίλεκτων ενόπλων δυνάμεων στο Πακιστάν, τόνισε ο Αχμεντ Ομαρ Μπάνι, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, που εδρεύει στη Βεγγάζη. «Θα είναι μεγάλο δώρο, εάν οι ΗΠΑ σκοτώσουν τον Καντάφι», υπογράμμισε ο Αχμεντ Ομαρ Μπάνι.
«Πράξη δίκαιης τιμωρίας για τα πολυάριθμα θύματα του εξτρεμισμού», χαρακτήρισε την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Νικολάι Μλαντένοφ. Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, «η Βουλγαρία έχει σαφή συνείδηση, ότι η εξουδετέρωση του εμπνευστή και αρχηγού του δικτύου «Αλ Κάιντα» δεν σημαίνει άμεσο τερματισμό της διεθνούς τρομοκρατίας», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Μλαντένοφ. «Στις ιστορικές αλλαγές, που συντελούνται στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, είναι κρίσιμης σημασία η αποκάλυψη της ανεδαφικότητας του θρησκευτικού φανατισμού και του εξτρεμισμού στο σύγχρονο κόσμο», τονίζει ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ.
Ο θάνατος του ηγέτη της Αλ Κάιντα είναι «σημαντικός και θετικός για να ηρεμίσουν οι εντάσεις τη στιγμή που ο αραβικός κόσμος ζητά περισσότερη ελευθερία έκφρασης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, Αντόνιο Πατριότα. Σχεδιάζοντας και εκτελώντας τρομοκρατικές πράξεις ο Οσάμα Μπιν Λάντεν «άμεσα ή έμμεσα συνέβαλε στον στιγματισμό του ισλαμικού κόσμου», ανέφερε ο κ. Πατριότα που εξέφρασε φόβους για ένταση της τρομοκρατίας ως αντίποινα για το θάνατο του Μπιν Λάντεν.
Ο θάνατος του Οσάμα Μπιν Λάντεν που εκπροσωπούσε την «ενσάρκωση του κακού» αποτελεί «το πρώτο θαύμα» του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β που οσιοποιήθηκε την Κυριακή στη Ρώμη, εκτίμησε ο πρόεδρος του Περού, Αλαν Γκαρσία. «Το πρώτο θαύμα του Ποντίφικα ήταν να απελευθερωθεί ο κόσμος από την ενσάρκωση του κακού», δήλωσε ο περουβιανός πρόεδρος βαθύτατα καθολικός πιστός ο ίδιος όπως και οι πολίτες του Περού. «Ελπίζουμε ότι μετά το θάνατό του η ομάδα του θα χάσει όλη την σημασία της», πρόσθεσε ο πρόεδρος Γκαρσία.
πηγη:www.ant1online.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου