!--COMMENT-BUBBLES-STARTS-->

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

0 Βασιλικοί γάμοι στη Βρετανία: Ένα παραμύθι χιλίων χρόνων

Η Βρετανία ετοιμάζεται για έναν ακόμη βασιλικό γάμο: του διαδόχου του θρόνου, Γουίλιαμ, με την εκλεκτή της καρδιάς του, Κέιτ. Ποια είναι, όμως, η εξέλιξη των βασιλικών γάμων στη Βρετανία στο πέρασμα των αιώνων;

Η Βρετανία προετοιμάζεται για άλλη μία φορά να γιορτάσει βασιλικούς γάμους, μεταξύ του πρωτότοκου διαδόχου Γούλιαμ και της κοινής θνητής Κέιτ Μίντλεντον και όλα τα φώτα δημοσιότητας ετοιμάζονται να στραφούν στο Λονδίνο. Θα είναι το τηλεοπτικό γεγονός της χρονιάς. Μάλιστα, οι Άγγλοι υπόσχονται ότι θα είναι ο γάμος του αιώνα, όπως ακριβώς συνέβη και με τη μητέρα του πρίγκιπα Γουίλιαμ, τη Λαίδη Νταϊάνα. Το ερώτημα που θέτουν πλέον οι υπήκοοι του ζεύγους είναι αν θα ακολουθηθεί κάποιο παραδοσιακό τυπικό ή θα υπάρχει κάποια καινοτομία και εν τέλει ποια κοινά στοιχεία θα έχει με τους γάμους του παρελθόντος;

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  1.jpg Εμφανίσεις:  25 Μέγεθος:  41,4 KB 

Καταρχήν ο πρίγκιπας γαμπρός φοράει την επίσημη στρατιωτική του στολή, η οποία είναι καλυμμένη με μετάλλια. Η νύφη φοράει νυφικό από Βρετανό σχεδιαστή, ενώ η ανθοδέσμη περιλαμβάνει φρέσκα άνθη μυρτιάς, που έχουν κοπεί από τον ίδιο θάμνο που χρησιμοποιήθηκε για τη γαμήλια ανθοδέσμη της βασίλισσας Βικτορίας. Και φυσικά το βασικό στοιχείο…το ενθουσιασμένο πλήθος που θα επευφημεί.


Αυτό είναι το βασικό πλαίσιο ενός βασιλικού γάμου, όπως τελέστηκαν από τους προ-παππούδες, παππούδες, τους γονείς, τους θείους και τις θείες του Γουίλιαμ.

Οι πιο πρόσφατοι γάμοι, του Έντουανρτ και της Σοφί, του Καρόλου και της Καμίλα, ήταν μετριοπαθείς για τα βασιλικά πρότυπα, που πραγματοποιήθηκαν σε μία οικογενειακή τελετή, ενώ το γαμήλιο δείπνο ήταν ουσιαστικό ένα πρωινό με μπουφέ.

Ήταν όμως αυτοί οι γάμοι ένα διάλλειμα ή επιστροφή στη βασιλική παράδοση; Οι σύγχρονοι βασιλικοί γάμοι στη Βρετανία έχουν προκαλέσει μία σημαντική ρήξη με το παρελθόν, σημειώνει η Φιόνα ΜακΝτόναλντ, συγγραφέας του βιβλίου «Βασιλικοί Γάμοι: Μία πολύ περίεργη ιστορία».

«Μέχρι τα μέσα του 19 υ αιώνα και τις αρχές του 1900 το πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιούνταν οι γάμοι ήταν ίδιο για περίπου 1.000 χρόνια. Οι βασιλικοί γάμοι τελούνται μετά από συμφωνία για πολιτικούς και δυναστικούς λόγους. Συνήθως ο γαμπρός και η νύφη ανήκαν σε βασιλική οικογένεια» αναφέρει η κ. ΜακΝτόναλντ και υπογραμμίζει: «Ο γάμος με ένα κοινό θνητό ή κοινή θνητή ήταν εξαιρετικά σπάνιος. Το πιο γνωστό παράδειγμα ήταν ο γάμος του Εδουάρδου του Δ΄ με την Ελίζαμπεθ Γούντβιλ τον 15ο αιώνα».
Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  2.jpg Εμφανίσεις:  24 Μέγεθος:  50,3 KB 

Αυτό έκανε και ο πρίγκιπας Αλβέρτος όταν παντρεύτηκε το 1923 την Ελίζαμπεθ Μπόους - Λάιον, κόρη ενός Σκοτσέζου αριστοκράτης χαμηλής βαθμίδας. Ως δευτερότοκος γιος, ο Αλβέρτος είχε περισσότερη ελευθερία στο να διαλέξει τη νύφη που επιθυμούσε, απ' ότι ο αδελφός του και διάδοχος του θρόνου, Εδουάρδος.

Ωστόσο, ο Εδουάρδος συνδέθηκε ερωτικά και στη συνέχεια παντρεύτηκε την Αμερικανίδα Γουόλις Σίμπσον, είχε στο ενεργητικό της έναν γάμο κι ένα διαζύγιο κάτι που ήταν σκανδαλώδες για τη βασιλική οικογένεια. Έτσι, βασιλιάς έγινε ο Αλβέρτος με το όνομα Γεώργιος ο Δ΄, η γυναίκα του έγινε η βασίλισσα Ελισάβετ και η κόρη τους είναι η σημερινή βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας, η βασίλισσα Ελισάβετ.

Όταν, ήταν 11 χρονών, υπήρχαν πέντε υποψήφιοι γαμπροί από τέσσερις ξένες οικογένειας, που θεωρούνταν κατάλληλοι για τη διάδοχο του βρετανικού θρόνου. Τελικά, η Ελισάβετ ερωτεύθηκε τον πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδας, ο οποίος αποκήρυξε τους τίτλους του, προκειμένου να γίνει ο σύζυγός της. Ο γάμος τους έγινε το 1947 στην εκκλησία του Γουέστμινστερ Άμπεϊ.

Μία βρετανική εκκλησία

Ο γάμος του Γουίλιαμ και της Κέιτ θα πραγματοποιηθούν στις 29 Απριλίου επίσης στο Γουέστμινστερ Άμπεϊ. Ο συγκεκριμένος χώρος όμως επιλέγεται μόνο μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για την τέλεση των βασιλικών γάμων. Πριν από το 1914 και για όλα τα προηγούμενα χίλια χρόνια, οι βασιλείς και βασίλισσες, οι πρίγκιπες και πριγκίπισσες παντρεύονται συνήθως σε κάποιο από τα παρεκκλήσια των ανακτόρων.

Ο δύο παγκόσμιοι πόλεμοι οδήγησαν τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας να υποβαθμίσει της γερμανική κληρονομιά τους και να ενισχύσει τους δεσμούς της με το βρετανικό λαό. Ο βασιλιάς Γεώργιος ο Ε΄ άλλαξε το γερμανικό επίθεση της οικογένειας σε Γουίνσδορ.

Επιπλέον, ενθάρρυνε τη χρήση του Γουέστμινστερ Άμπεϊ για την τέλεση των βασιλικών γάμων. Ήτα μία σπουδαία βρετανική εκκλησία, η οποία ιδρύθηκε από βασιλιά και όπου παραδοσιακά στέφονταν οι βασιλιάδες. Μάλιστα, σε αυτό το χώρο υπήρχε η δυνατότητα να προσκληθούν περισσότεροι καλεσμένοι.

Όπως, αναφέρει και η κ. ΜακΝτόναλντ «σε όλη τον 20ο αιώνα, οι βασιλικοί γάμοι περιελάμβαναν μεγάλες πομπές στους δρόμους του Λονδίνου, οι οποίοι στολίζονταν αναλόγως, ενώ ορισμένες φορές υπήρχαν και γιορτές για τον λαό. Αυτός είναι ένας πολύ ισχυρός τρόπος για να επιτρέψεις στον απλό λαό να συμμετάσχεις τη βασιλική τελετή».
Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  3.jpg Εμφανίσεις:  37 Μέγεθος:  19,8 KB 

Ο γάμος της Ελισάβετ και του Φίλιππου

Ο γάμος της Ελισάβετ με τον Φίλιππο θεωρείται η επιτομή του σύγχρονου βασιλικού γάμου. Η τότε διάδοχος φορούσε ένα φόρεμα με πατριωτικά σύμβολα, ραμμένο από κινεζικό μετάξι - μόλις δύο χρόνια είχαν περάσει από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και το ιαπωνικό και ιταλικό μετάξι ήταν μία απαγορευτική επιλογή. Ο Φίλιππος φορούσε την επίσημη στολή του ναυτικού με μετάλλια που κέρδισε στην ενεργό δράση. Η Ελισάβετ κατέθεσε τη νυφική ανθοδέσμη με τα άνθη μυρτιάς στον τάφο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπως ακριβώς είχε κάνει και η μητέρα της. Το πριγκιπικό ζεύγος χαιρέτισε το πλήθος από το μεγάλο μπαλκόνι του ανακτόρου του Μπάκιγχαμ. Το γαμήλιο γεύμα ήταν γαλλικά κουζίνα με πιάτα που έφεραν τα ονόματά τους προς τιμή τους. Στο γάμο της Ελισάβετ υπήρξαν και δύο παγκόσμιες πρωτιές. Μεταδόθηκε ζωντανά από το ραδιόφωνο σε όλο τον κόσμο, ενώ επετράπησαν και κάμερες μέσα στο Γουέστιμινστερ Άμπεϊ προκειμένου να μεταδοθούν σκηνές στα επίκαιρα. Ο κόσμος στους κινηματογράφους είδε εικόνες από τους βασιλικούς γάμους, αλλά από το ζεύγος είδαν μόνο τις πλάτες του ενώ βρίσκονταν μπροστά στο ιερό.

Η ιστορία των βασιλικών γαμήλιων γευμάτων

Τα γαμήλια γεύματα ήταν μία επίδειξη πλούτου και ισχύς. Εκλεπτυσμένα και εξεζητημένα γεύματα κυριαρχούν στο μενού. Στα μεσαιωνικά τραπέζια κυριαρχούσαν τα επιχρυσωμένα παγώνια, ενώ στους πιο σύγχρονους βασιλικούς γάμους πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η γαμήλια τούρτα.

Όταν η βασίλισσα Βικτόρια παντρεύτηκε τον Αλβέρτο το 1840, μία από τους τούρτες ζύγιζε σχεδόν 136 κιλά, ενώ η τούρτα στο γάμο του πρίγκιπα Αλβέρτου με την Ελίζαμπεθ Μπόους-Λάιον το 1923 είχε ύψος 2,743 μέτρα. Εν τέλει, η βασίλισσα Ελισάβετ έστειλα κομμάτια από τη γαμήλια τούρτα της σε όλη τη Βρετανία, προκειμένου να φέρει πιο κοντά τους υπηκόους της σε αυτό το ιδιαίτερο γεγονός.
Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  4.jpg Εμφανίσεις:  26 Μέγεθος:  25,0 KB 

Βασιλικοί γάμοι ως δημόσιο θέαμα

Στα χίλια χρόνια βρετανικής ιστορίας και βασιλικών γάμων, ο βρετανικός λαός έγινε πολύ αργά θεατής αυτών των εξαιρετικών στιγμών της βασιλικής οικογένειας.Από τα μέσα του 19ου αιώνα, οι βασιλικοί γάμοι έγιναν ένα δημόσιο θέαμα, όταν διαφημίζονταν στις εφημερίδες. Με τον τηλέγραφο, τα μεγάλα βασιλικά γεγονότα γίνονταν πλέον πρώτο θέμα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και σε όλη την αυτοκρατορία.

Το 1923 ο αρχιεπίσκοπος του Καντέπουρι αρνήθηκε να μεταδοθεί ζωντανά από το ραδιόφωνο ο γάμος του πρίγκιπα Αλβέρτου, φοβούμενος ότι οι άντρες θα άκουγαν τη μετάδοση στις παμπ, φορώντας το καπέλο τους. Αντιθέτως, επέτρεψε να μεταδοθούν ορισμένες σκηνές στα βουβά ακόμη επίκαιρα σε κινηματογράφους όλου του κόσμου.

Η πρώτη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση βασιλικού γάμου στη Βρετανία έγινε το 1960 όταν η πριγκίπισσα Μαργαρίτα παντρεύτηκε τον λόρδο Σνόουντον. Ωστόσο, το τηλεοπτικό κοινό έπρεπε να περιμένει ως το 1981, ώστε να δει την ανταλλαγή όρκων σε έναν βασιλικό γάμου, σε αυτή την περίπτωση στο γάμο του πρίγκιπα Καρόλου με τη λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ.

Όταν στις 29 Απριλίου ο Γουίλιαμ και η Κέιτ ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας δεν θα έχουν άλλη επιλογή από την έκθεση στο διεθνές τηλεοπτικό σταθμό. Άλλωστε, πρόκειται για το μελλοντικό βασιλιά και τη βασίλισσά του.
πηγη:inout.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου