Ειδικό τέλος για το καλό της υγείας μας σχεδιάζει να βάλει το υπουργείο Υγείας στην τιμή των προϊόντων καπνού. Σκοπεύει να δημιουργήσει βάσει και του γαλλικού μοντέλου, ταμείο πρόληψης χρόνιων ασθενειών, με τα χρήματα που θα συγκεντρώνει.
Ειδικό… τέλος για το καλό της υγείας μας σχεδιάζει να βάλει το υπουργείο Υγείας στην τιμή των τσιγάρων και άλλων προϊόντων καπνού.
Σκοπεύει να δημιουργήσει βάσει και του γαλλικού μοντέλου, ταμείο πρόληψης
χρόνιων ασθενειών, με τα χρήματα που θα συγκεντρώνει από τον φόρο του 5%.
Πάντως στους 7 μήνες εφαρμογής του νόμου κατά του καπνίσματος έχουν επιβληθεί μόλις 2.000 πρόστιμα και έχει εισπραχθεί από τους παραβάτες ένα εκατομμύριο ευρώ.
Το θετικό είναι ότι προκύπτει μείωση από 4% έως 9% στον αριθμό των καπνιστών στην Ελλάδα, από σειρά μελετών που πραγματοποιεί το υπουργείο Υγείας. Παρά την αποτυχία πλήρους εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, οι Έλληνες φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι μόνο κερδισμένοι θα βγουν διακόπτοντας την καπνιστική συνήθεια.
Το κάπνισμα αποτέλεσε, μεταξύ άλλων, αντικείμενο συζήτησης στη Σύνοδο των υπουργών Υγείας, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα: «Η απάντηση στα σοβαρά νοσήματα της εποχής μας είναι η πρόληψη», ανέφεραν την Τρίτη ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος και ο γ.γ κ. Αντώνης Δημόπουλος.
Ο κ. Δημόπουλος επικαλούμενος ευρήματα τριών μελετών είπε ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να αλλάζει αισθητά, καθώς παρατηρείται μείωση του καπνίσματος και διπλασιασμός της χρήσης των ιατρείων καπνίσματος που λειτουργούν στα νοσοκομεία.
Ο γ.γ χαρακτήρισε αναγκαίο κακό τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε όσους δεν τηρούν τον αντικαπνιστικό νόμο, τα οποία ανέρχονται στο 1 εκατ. ευρώ. Η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού είπε ότι η γραμμή 1142 έχει δεχτεί συνολικά 23.000 καταγγελίες για παραβάσεις του νόμου.
Στον αντίποδα όλο και περισσότεροι Έλληνες δηλώνουν ότι δεν καπνίζουν κατά την έξοδό τους (66,5% από 61,9%). Το 69% των ερωτηθέντων θεωρούν θετική εξέλιξη το νόμο για το κάπνισμα, ενώ παρατηρείται σχεδόν διπλασιασμός εκείνων που αποφεύγουν να καπνίζουν μέσα στο σπίτι (37,9% από 20%). Η κα Κρεμαστινού έδωσε έμφαση στην εικόνα που δίνουν οι επαγγελματίες υγείας, σημειώνοντας ότι μια νοσηλεύτρια που καπνίζει ισοδυναμεί με μια διαφήμιση για το τσιγάρο αξίας 50 εκατ. ευρώ.
ant1online.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου