!--COMMENT-BUBBLES-STARTS-->

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

0 Βρέθηκε στις ΗΠΑ κλεμμένος γεωγραφικός άτλας


Βρέθηκε στις ΗΠΑ κλεμμένος γεωγραφικός άτλας
Ένας πολυτελής γεωγραφικός "άτλας", που προ 10ετίας είχε κλαπεί απ τη Βασιλική Βιβλιοθήκη στη Σουηδία, μαζί με περίπου 50 πολύ μεγάλης αξίας εγκυκλοπαιδικές εκδόσεις, βρέθηκε πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες και ήδη "επεστράφη στον ιδιοκτήτη", όπως διαβεβαίωσε η υπεύθυνη αυτής της Βιβλιοθήκης, για την Νέα Υόρκη, η κα Γκουνίλα Χέρντενμπεργκ.

Πρόκειται για "άτλαντα" που εκτυπώθηκε στη διάρκεια του 1597, επομένως έχει 'ηλικία' μεγαλύτερη και των τεσσάρων αιώνων.  Στη σουηδική Βασιλική Βιβλιοθήκη ανήκε για πιο πολλά κι από 300 χρόνια, όταν εκλάπη, βεβαίωσε η Χέρντενμπεργκ. 

Είναι γνωστός ως "άτλας Βίτφλιτ" καθ' όσον είναι το δημιούργημα του βέλγου χαρτογράφου Κορνέλιους βαν Βίτφλιτ.  Στην επιστροφή του "άτλαντα" συνέβαλε τα μέγιστα το δικηγορικό γραφείο της Νέας Υόρκης 'Χέρικ και Φέινστάιν' : τον εντόπισε σε μια τοπική δημοπρασία. Όπως διέρρευσε, η πολύτιμη έκδοση περιήλθε πρόσκαιρα στον οίκο Sotheby's του Λονδίνου, ο οποίος τον παρέδωσε στη Στοκχόλμη αμέσως. 

Άλλες πολύτιμες εκδόσεις, που επίσης εκλάπησαν στον ίδιο χώρο στη Στοκχόλμη πιστεύεται, από τις έως τώρα πολυετείς έρευνες, ότι "έχουν καταλήξει στη Γερμανία". Ο ανωτέρω "άτλας" είναι αφιερωμένος στη Βόρεια και στη Λατινική Αμερική. Πιστεύεται, μάλιστα, από πολλούς έγκυρους ιστοριογράφους ότι, "περιέχει τον πρώτο πολύ ακριβή χάρτη της πολιτείας της Καλιφόρνιας".

Το αξιοπερίεργο είναι ότι η κλοπή του έγινε --ανάμεσα σε 56, συνολικά, πανάκριβες εκδόσεις-- από τον ίδιο τον "Διευθυντή χειρογράφων" της εν λόγω βιβλιοθήκης, τον 'Αριους Μπούριους, κατά τα έτη 1995-2004. Ο Μπούριους ανακρινόμενος ομολόγησε και, πριν περάσει πολύς χρόνος, αυτοκτόνησε.
msn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου