!--COMMENT-BUBBLES-STARTS-->

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

0 Συνταγματάρχης και 200 στρατιώτες κατηγορούνται για 180 μαζικούς βιασμούς!

Συνταγματάρχης του στρατού του Κονγκό, ο οποίος κατηγορείται ότι μαζί με περίπου 200 στρατιώτες διέπραξαν μαζικούς βιασμούς 170 γυναικών,  αναζητείται από τις αρχές για να προσαχθεί στην δικαιοσύνη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο συνταγματάρχης Νιράγκιρε Κιφάρου «αναζητείται πολύ ενεργά, υπάρχουν μονάδες που εστάλησαν για να συλλάβουν αυτόν και τους άνδρες του», είπε στο πρακτορείο ο Λαμπέρ Μεντέ, υπουργός Επικοινωνιών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

«Πιστεύεται ότι έχει λιποτακτήσει και υπάρχουν κατηγορίες για βιασμούς και λεηλασίες σε βάρος του. Θα υπάρξει μια ειδική διαδικασία για να δικαστεί», είπε ο εκπρόσωπος.

Ο αξιωματικός, πρώην μέλος των παραστρατιωτικών Μάι Μάι, είχε φύγει από ένα κέντρο του στρατού περί την 9η Ιουνίου μαζί με περίπου 200 στρατιώτες και είχε μεταβεί στην περιοχή Φίζι, στην επαρχία Νότιο Κίβου, όπου κατηγορείται πως ηγήθηκε επιθέσεων μεταξύ της 10ης και της 12ης Ιουνίου στα χωριά Ενγιακιέλε και Αμπάλα.

Εγχώριες μη κυβερνητικές οργανώσεις κατήγγειλαν «120 βιασμούς που διαπράχθηκαν στο Ενγιακιέλε και 50 βιασμούς στο Αμπάλα τη νύχτα της 11ης προς τη 12η Ιουνίου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σελίν Σμιτ, εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Κινσάσα. Σημειώθηκαν επίσης λεηλασίες σε κέντρα υγείας και άλλες εγκαταστάσεις στα χωριά.

Σύμφωνα με το στρατό του Κονγκό ο συνταγματάρχης Κιφάρου βρίσκεται στην περιοχή Λουμπερίζι, περίπου 100 χλμ. βόρεια του Φίζι. «Είμαστε σε επαφή μαζί του. Του ζητήσαμε να τεθεί στην διάθεση της δικαιοσύνης. Είπε ότι δεν έκανε τίποτε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντισυνταγματάρχης Σιλβέν Εκένγκε.

«Δεν πρόκειται να αποφανθεί εκείνος εάν είναι αθώος, είναι η δικαιοσύνη που θα αποφασίσει», είπε ο κ. Μεντέ.

Μια ομάδα βοήθειας του ΟΗΕ «στάλθηκε το πρωί του Σαββάτου» στην περιοχή, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Αρμοστείας.

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου