!--COMMENT-BUBBLES-STARTS-->

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

0 Θύελλα αντιδράσεων για εφαρμογή του Facebook!

Friday, 10 June 2011 01:41
facebookΗ νέα τεχνολογία του Facebook, που πλέον δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να χρησιμοποιούν ένα λογισμικό αναγνώρισης προσώπων για να ταυτοποιούν αυτομάτως τους φίλους τους μέσω φωτογραφιών, έχει ξεσηκώσει αυξανόμενες αντιδράσεις στην Ευρώπη και όχι μόνο. Ήδη το Facebook υποχρεώθηκε να παράσχει αναλυτικές πληροφορίες στις αρμόδιες ευρωπαϊκές Ρυθμιστικές Αρχές, αν και δεν έχει ξεκινήσει κάποια επίσημη διαδικασία εναντίον του.


Η συγκεκριμένη δυνατότητα «Tag Suggestions»  εμφανίστηκε αρχικά στις ΗΠΑ πριν από έξι μήνες, όμως μόλις τώρα επέσυρε την προσοχή, καθώς το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, αθόρυβα, την έθεσε πλέον σε εφαρμογή και στις υπόλοιπες χώρες, σύμφωνα με τα πρακτορεία Reuters και Γαλλικό.

Το νέο λογισμικό συγκρίνει τις νέες φωτογραφίες που αναρτούν τα μέλη, με άλλες φωτογραφίες που προϋπάρχουν και προτείνει το όνομα του «φίλου» που αντιστοιχεί σε αυτή τη νέα φωτογραφία. Η αρχή των αντιδράσεων έγινε από στέλεχος της εταιρίας κυβερνο-ασφάλειας Sophos, που επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατό να επιτρέπεται η αναζήτηση και αναγνώριση φωτογραφιών χωρίς τη συγκατάθεση του προσώπου που βρίσκεται στη φωτογραφία.

Το Facebook δίνει στους χρήστες το δικαίωμα να εξαιρεθούν από τη συγκεκριμένη υπηρεσία, η οποία εξ αρχής όμως περιλαμβάνεται στις «στάνταρντ» ρυθμίσεις του χρήστη, αν και ορισμένοι πιστεύουν ότι θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο (η υπηρεσία να ενεργοποιείται μόνο από όποιον χρήστη θέλει).

Το μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ δημοκρατικός βουλευτής της Μασαχουσέτης, Έντουαρντ Μάρκι, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του και ανέφερε ότι η νέα δυνατότητα δεν πρέπει να «επιβάλλεται» αυτομάτως στους χρήστες, χωρίς τη συναίνεσή τους.

Το Facebook, που έχει περίπου 600 εκατ. μέλη διεθνώς, απάντησε ότι το νέο χαρακτηριστικό, απλώς, διευκολύνει τους χρήστες να συσχετίζουν τους φίλους τους με τις φωτογραφίες, αν και παραδέχτηκε ότι θα έπρεπε να ενημερώσει περισσότερο σχετικά με τη νέα δυνατότητα. Όπως είπε, ούτως ή άλλως, το ταίριασμα των μελών με φωτογραφίες γίνεται περισσότερες από 100 εκατ. φορές την ημέρα, οπότε μια τέτοια πρόσθετη δυνατότητα είναι χρήσιμη. Από την άλλη, επεσήμανε, ότι όποιος χρήστης δεν θέλει το όνομά του να περιλαμβάνεται στα υποψήφια για πιθανό ταίριασμα με μια νέα φωτογραφία, μπορεί να αυτο-εξαιρεθεί, καταργώντας τη σχετική ρύθμιση (από τα Private Settings).

Όμως, οργανώσεις προστασίας των προσωπικών δεδομένων, όπως το Electronic Privacy Information Center και το Big Brother Watch, εμφανίζονται πιο επιφυλακτικές, θεωρώντας ότι η ιδιωτική ζωή μπορεί να παραβιάζεται.

www.tuned.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου