!--COMMENT-BUBBLES-STARTS-->

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

0 Παθαίνουν έμφραγμα από το... λίγο σεξ

Την απόλυτη δικαιολογία για να κάνετε σεξ όσο πιο συχνά μπορείτε ανακάλυψαν αμερικανοί ερευνητές που εξέτασαν συνδυαστικά 14 παλαιότερες μελέτες.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι κάνουν σεξ αραιά και που, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος την ώρα που το κάνουν αλλά και έως δύο ώρες αργότερα!

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  zevgari kefalia_436x.jpg Εμφανίσεις:  22 Μέγεθος:  46,1 KB 

Αντιθέτως, όσο πιο συχνά κάνει κάποιος σεξ, τόσο πιο προστατευμένος είναι, γράφουν στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA).

«Ο κίνδυνος φαίνεται να είναι μεγαλύτερος για όσους δεν είναι συνηθισμένοι στη φυσική δραστηριότητα», λέει η ερευνήτρια δρ Τζέσικα Κ. Πάουλους, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στην Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και επισκέπτρια επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Ταφτς, στη Βοστώνη.


«Τα ευρήματά μας δεν αφορούν μόνο το σεξ, αλλά γενικότερα όλες τις φυσικές δραστηριότητες – και ουσιαστικά συμφωνούν με τις ισχύουσες συστάσεις για πολύ βαθμιαία ένταξη της όποιας φυσικής δραστηριότητας στη ζωή, ιδίως όταν κάποιος έχει και παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά συμβάματα».

Όπως έδειξε η μελέτη, όσοι κάνουν σπανίως σεξ, διατρέχουν 2,7 φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος σε σύγκριση με όσους κάνουν συστηματικά. Αντίστοιχα, όσοι ασχολούνται περιστασιακά με κάποια κοπιώδη φυσική δραστηριότητα παρουσιάζουν αύξηση του κινδύνου κατά 3,5 φορές.

Η σποραδική φυσική δραστηριότητα πενταπλασιάζει επίσης τον κίνδυνο αιφνιδίου καρδιακού θανάτου (δεν υπήρχαν αντίστοιχα στοιχεία για την πιθανή συσχέτιση του σεξ με τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο).

«Αν και η αύξηση του κινδύνου είναι αρκετά μεγάλη, καθώς περνάει η ώρα υποχωρεί», διευκρινίζει η δρ Πάουλους. «Τα στοιχεία δείχνουν πως ο αυξημένος κίνδυνος ισχύει για 1 ή 2 ώρες, στη διάρκεια και μετά το σεξ».

Τα καλά νέα είναι πως είναι τόσο σπάνιες οι φορές που καταπονούνται σωματικά όσοι διάγουν απόλυτα καθιστική ζωή, ώστε παραμένει πολύ χαμηλός ο πραγματικός αριθμός των θανάτων λόγω της αιφνίδιας κινητικότητας.

«Αν πάρουμε 10.000 καθιστικούς ανθρώπους και καταγράψουμε πόσο συχνά κάνουν σεξ ή ασχολούνται με κάποια φυσική δραστηριότητα ανά εβδομάδα, μέσα σε έναν χρόνο θα έχουμε 1 ή 2 πρόσθετους θανάτους από έμφραγμα ή αιφνίδιο καρδιακό θάνατο εξαιτίας της αιφνίδιας κινητοποίησής τους», εξηγεί η δρ Πάουλους.

Στον αντίποδα αυτών, κάθε πρόσθετη φορά που ένας άνθρωπος γυμνάζεται ή κάνει σεξ την εβδομάδα, μειώνει κατά 45% τον κίνδυνο εμφράγματος και κατά 30% τον κίνδυνο αιφνιδίου καρδιακού θανάτου.

Ποια είναι η πρακτική αξία της μελέτης; Ότι «αν ένας άνθρωπος δεν έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με κάποια φυσική δραστηριότητα επί πολύ καιρό, δεν πρέπει να σηκωθεί ξαφνικά και να πάει να… τρέξει στον μαραθώνιο», λέει παραστατικά ο δρ Ρόμπερτ Όστφελντ, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Μοντεφιόρε, της πόλης της Νέας Υόρκης.

«Θα πρέπει βαθμιαία να βελτιώσει την φυσική του κατάσταση και μετά να προσπαθήσει να διαθέτει πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα χρόνο στην φυσική δραστηριότητα - είτε αυτή είναι το τζόγγινγκ είτε το σεξ».
πηγη:www.inout.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου