!--COMMENT-BUBBLES-STARTS-->

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

0 Η υπακοή είναι θέμα… γονιδίου

Η υπακοή είναι θέμα… γονιδίου

Σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuroscience, κάποιοι άνθρωποι έχουν γενετικές προδιαγραφές να υπακούνε και να είναι πιο επιρρεπείς στην καθοδήγηση από τρίτους.

Οι ερευνητές εντόπισαν μια παραλλαγή γονιδίου, η οποία προδιαθέτει μερικά άτομα να λένε συνέχεια «ναι», να μην φέρουν αντιρρήσεις στους άλλους και γενικά να μην πιστεύουν στον εαυτό τους και στην ατομική εμπειρία τους.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ Αϊλαντ, με επικεφαλής τον καθηγητή γνωσιακών και ψυχολογικών επιστημών Μάικλ Φρανκ, αναφέρουν ότι η λήψη μιας απόφασης συχνά εμπλέκει δύο διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου: ένα πιο επιφανειακό και εξελικτικά πρόσφατο (ο προμετωπιαίος φλοιός), που εξαρτάται από τις συμβουλές των άλλων, και ένα πιο βαθύ και εξελικτικά αρχαιότερο (το ραβδωτό σώμα), που βασίζεται στην επεξεργασία της προσωπικής εμπειρίας.

Ο εγκέφαλος «ζυγίζει» αυτές τις δύο αντικρουόμενες επιρροές και τελικά καταλήγει σε μια απόφαση για δράση. Όμως, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μερικοί άνθρωποι φέρουν την γονιδιακή παραλλαγή DARPP-32, που τους κάνει πιο επιρρεπείς να ακούνε τις συμβουλές και προτροπές των άλλων, παρά να βασίζονται στη δική τους εμπειρία, δηλαδή συστηματικά «ευνοούν» το πιο πρόσφατο εγκεφαλικό «κύκλωμα» λήψης αποφάσεων σε σχέση με το ανταγωνιστικό του.

Έτσι, «ο εγκέφαλος είναι πιθανότερο να επηρεαστεί από αυτό που του λένε παρά από ό,τι του λέει η δική του εμπειρία», σύμφωνα με την μελέτη.

Πηγή: omorfamistika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου