!--COMMENT-BUBBLES-STARTS-->

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

0 Περιεργη τεχνη

Gunther von Hagens (14)
Δείτε μια εντυπωσιακή αλλά αμφιλεγόμενη μορφή τέχνης, κατά την οποία ζώα έχουν υποστεί πλαστινοποιήση από τον μετρ του είδους, ανατόμο, Gunther von Hagens σε έκθεση που παρουσιάστηκε στον ζωολογικό κήπο της Κολωνίας. Μάθετε τα πάντα για την τεχνική που ο ίδιος έχει εφεύρει έχοντας και το παρατσούκλι “δόκτωρ Θάνατος”.

Ο Γερμανός καλλιτέχνης και ανατόμος έχει επικριθεί από πολλούς για την τεχνική του καθώς πλαστινοποιεί και ανθρώπινα μέρη του σώματος. Δείτε τις φωτογραφίες αλλά και απόσπασμα από μια παλιά του συνέντευξη στην εφημερίδα “Το Βήμα”.
Gunther von Hagens (9)
“Είναι ο εφευρέτης της πλαστινοποίησης («plastination»), μιας τεχνικής συντήρησης των ιστών του σώματος. Παίρνει νεκρά σώματα και τα μετατρέπει, όπως ο ίδιος λέει, σε «αντικείμενα διαφώτισης». Επεμβαίνει με το νυστέρι και αποκαλύπτει την ομορφιά και την πολυπλοκότητα των μυών και των οργάνων. «Εκείνο που τελικά έκανα μέσω της πλαστινοποίησης ήταν να εκδημοκρατίσω την ανατομία» δηλώνει. «Μετέτρεψα την ανατομία σε μια ζωντανή, εκπαιδευτική τέχνη!». Φυσικά δεν έχουν όλοι ακριβώς την ίδια άποψη, ωστόσο οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν δει τα εκθέματα μιλούν για μια «θετική, αποκαλυπτική εμπειρία» που σε κάνει να εκτιμάς, να θαυμάζεις και να σέβεσαι περισσότερο το σώμα σου.”
Gunther von Hagens (11)
Gunther von Hagens (12)
Gunther von Hagens (13)
Πότε ανακαλύψατε την «πλαστινοποίηση»;
«Αρχισα να ασχολούμαι το 1977 και τα πρώτα δέκα χρόνια αφιερώθηκαν στην ανακάλυψη και στη βελτίωση των απαραίτητων χημικών πολυμερών. Τα πολυμερή αυτά είναι σήμερα κατοχυρωμένα, η χημική τους σύσταση είναι μυστική και τα πουλώ σε όλο τον κόσμο. Χρειάστηκε μεγάλο χρονικό διάστημα για να γίνουν όλα αυτά. Ενα “πλαστινοποιημένο” σώμα που βλέπετε σήμερα σε μια έκθεση περιέχει συγκέντρωση γνώσης δεκαετιών. Ο στόχος μου είναι η διαφώτιση του κοινού, η ανάδειξη της ομορφιάς της πλαστινοποίησης και φυσικά του ίδιου του ανθρώπινου σώματος».
Gunther von Hagens (8)
Gunther von Hagens (10)
Τα «πλαστινοποιημένα σώματα» δεν προκαλούν μια αίσθηση φόβου;
«Σε μένα όχι, σίγουρα όμως ένα είδος φόβου ενδέχεται να είναι η πρώτη αντίδραση πολλών ανθρώπων. Και ξέρετε γιατί; Γιατί έχουμε δει πολλές ταινίες τρόμου στις οποίες ξαφνικά εμφανίζεται ένα πτώμα σε αποσύνθεση. Εχουμε συνεπώς συνδυάσει τον θάνατο με την αποσύνθεση. Εγώ δείχνω το σώμα σταματημένο στον χρόνο ακριβώς τη στιγμή ανάμεσα στον θάνατο και στην αρχή της αποσύνθεσης. Πρόκειται για μια εικόνα απερίγραπτης ομορφιάς και οι επισκέπτες σύντομα ξεπερνούν τον φόβο και θαυμάζουν την ομορφιά των σωμάτων!».
Gunther von Hagens (4)
Gunther von Hagens (5)
Gunther von Hagens (6)
Gunther von Hagens (7)
Είναι αλήθεια πως έχετε ζητήσει από τη σύζυγό σας να σας μετατρέψει σε πλαστινοποιημένο έκθεμα μετά τον θάνατό σας;
«Φυσικά και είναι αλήθεια! Θα είναι αυτό που θα συνεχίσει τη ζωή μου μετά το τέλος μου».
Μετά 3.000 χρόνια τι πιστεύετε πως θα λένε οι άνθρωποι όταν θα κοιτούν το πλαστινοποιημένο σώμα σας σε κάποιο μουσείο;
«Θα κοιτάζουν τη χρονολογία και θα λένε ότι “σ’ αυτή την περίοδο του 20ού αιώνα μ.Χ. χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά τα πολυμερή που διατηρούν το σώμα μετά θάνατον”. Το όνομά μου δεν είναι σημαντικό. Πιστεύω όμως ότι η χρονολογία της χρησιμοποίησης των πολυμερών είναι σημαντική. Γιατί σημαίνει μια νέα εποχή όπου το εσωτερικό του σώματος μπορεί να διατηρηθεί με έναν νέο, επαναστατικό τρόπο».
Gunther von Hagens (1)
Gunther von Hagens (2)
Gunther von Hagens (3)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου