!--COMMENT-BUBBLES-STARTS-->

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

0 Μανιακός του καφε γεννιέσαι δεν γίνεσαι...!

Οι μανιακοί της καφεϊνης μπορεί να βρίσκονται σε θέση να κατηγορήσουν τη γενετική για τη νευρικότητά τους. Με βάση μια έρευνα, στην οποία συμμετείχαν ερευνητές από 6 διαφορετικά ινστιτούτα, αποδείχθηκε πως οι διαφορές μεταξύ δυο σηγκεκριμμένων γονιδίων, βοηθούν στον καθορισμό της ποσότητας καφεϊνης που θελει/ποθεί ένας άνθρωπος.

Η έρευνα αυτή απέδιξε ότι τα άτομα που διαθέτουν "υψηλή κατανάλωση" σε κάποια παραλλαγή οποιουδήποτε από τα δυο γονίδια, τίνουν να καταναλώνουν περισσότερο καφέ σε σχέση με εκείνους που έχουν "χαμηλή κατανάλωση" σε κάποια παραλλαγή ενός από των δυο γονιδίων. Ο Δρ. John J.Mulvihill, μέλος του Αμερικάνικου Κολεγίου της γενετικής και καθηγητής παιδιατρικής στο πανεπηστήμιο της Οκλαχόμα, τονίζει πως αν και η γενική έννοια στο να έχει κανείς περισσότερη ή λιγότερη ανοχή στην καφεϊνη δεν είναι μια νέα παρατήρηση, η κλινική χρησιμότητα αυτής της έννοιας θα μπορούσε τέλικά να έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα γονίδια που εμπλέκονται στον μεταβολισμό της καφεϊνης, συμμετέχουν, επίσης, στον μεταβολισμό άλλων πραγμάτων.

Αν και είναι γνωστό ότι η γενετική παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε περιπτώσεις όπως αλκοολισμός και κάπνισμα, τα αποτελέσματα της καινούργιας ανάλυσης είναι τα πρώτα που αποκαλύπτουν ότι η γενετική είναι επίσης πολύ σημαντική στο να διαπιστώσουμε πόση καφεϊνη καταναλώνουμε. Τα δυο αυτά γονίδια που παρέχουν αυτές τις πληροφορίες είναι γνωστά ως CYP1A2 και AHR. Το γονίδιο CYP1A2 είχε να κάνει παλαιότερα/νωρίτερα με τη διαδικασία κατά την οποία η καφεϊνη μεταβολίζεται, ενώ το γονίδιο AHR ρυθμίζει τη δραστηριότητα του γονιδίου CYP1A2.
Οι συγγραφείς της μελέτης παρατήρησαν ότι από όλους τους Αμερικάνους ενήλικες που καταναλώνουν καφεϊνη, περισσότεροι από 8/10 πίνουν καφέ. Η καφεϊνη είναι από τις πιο δημοφιλείς ψυχοδραστικές ουσίες,εφόσον καταναλώνεται σε διάφορες μορφές της από το 90% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο

Σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης, Δρ. Νέιλ, επικεφαλής υποκαταστήματος Carporaso της γενετικής επιδημολογίας στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, είναι γνωστό εδώ και μερικές δεκαετίες ότι το συγκεκρημμένο γονίδιο είναι αυτό από το οποίο μεταβολίζεται η καφεϊνη. Όμως, με τη χρήση της νέας τεχνολογίας, αυτό που τώρα αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά, είναι ότι αυτό το γονίδιο φαίνεται υπεύθυνο για τις κληρονομικές διααφορές στο πως οι άνθρωποι πίνουν καφέ.


(απο Nef-97 για τους bloggmasters)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου