!--COMMENT-BUBBLES-STARTS-->

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

0 Top5: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

Πρόκειται αναμφίβολα για το μπασκετικό (ελληνικό) classico που προηγείται και χρονικά του αυθεντικού (Ρεάλ-Μπαρτσελόνα). Αρκεί να μην τελειώσει αργότερα γιατί τότε θα σημαίνει ότι έχουμε πρόβλημα..

ΤΟΠ – 5     ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ:



1) 1998-99: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 53-62




Η μεγαλύτερη (ακόμα και σήμερα) επιτυχία του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ, στον 5ο τελικό του 1999. Εκεί άλλαξε οριστικά η ιστορία του ελληνικού μπάσκετ την τελευταία (και βάλε) δεκαετία με τον Παναθηναϊκό να παίρνει σε ένα "καυτό" ΣΕΦ για πρώτη φορά νίκη τίτλου με τον Ολυμπιακό να είναι εκείνη τη σεζόν συνολικά καλύτερος και ακόμα η πιο δυνατή ομάδα. Γι΄αυτό είναι το σημαντικότερο επίτευγμα των "πρασίνων" αφού από εκεί και μετά άρχισαν να ιδρύουν τη δική τους αυτοκρατορία. Αυτό το παιχνίδι τους έκανε να το πιστέψουν, γιατί αν έχασαν ίσως θα είχαμε πισωγύρισμα.

Οι "πράσινοι" με ψυχολογία στο ναδίρ είχαν βρεθεί να χάνουν με 2-1 και όλοι (ακόμα και οι φίλοι τους) τους είχαν ξεγραμμένους. Μόνο ο Λευτέρης Σούμποτιτς και οι παίκτες του το πίστευαν και το απέδειξαν. Ακόμα και όταν βρέθηκαν με 26-14 πίσω στο σκορ στο 15’, ο Σλοβένος τεχνικός ανακάτεψε την τράπουλα, έπαιξε με σχήμα τεσσάρων κοντών (τεσσάρι τον Μποντίρογκα) και δικαιώθηκε.

Ο άσος στο μανίκι του ήταν ο Πάτρικ Μπέρκ που έκανε το ματς της ζωής του ιδαίτερα στην άμυνα.

Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς σε άσχημο βράδυ έχασε κατά κράτος, αλλά εκεί που μας άφησε όλους άφωνους ήταν όταν έβαλε τον Ρότζερς να μαρκάρει τον Μπουντούρη και τον Τάρλατς στον Τζεντίλε !

ΠΡΟΣΩΠΟ: Νάντο Τζεντίλε: Ο Ιταλός τη στιγμή που ο Ολυμπιακός είχε περάσει και πάλι μπροστά με τον Γκόλντγουάιρ (51-50 στο 35’) και η μπάλα ζύγισε 100 κιλά, έδειξε τα...αυγά του. Πήρε (5ο) φάουλ από την απογοήτευση των τελικών (Τάρλατς) πετυχαίνοντας και καλάθι και με πέντε συνεχόμενους πόντους (είχε άλλες δύο βολές μετά) έκανε το 51-55. Επίσης πήρε μαζεμένα τα πέντε φάουλ του Τάρλατς σε μικρό χρονικό διάστημα βγάζοντάς τον νόκ άουτ.

MVP:  Πάτρικ Μπέρκ: Ηταν το κρυφό χαρτί του "Πίξι" που βραχυκύκλωσε τα συστήματα του Ντούσαν Ιβκοβιτς κάνοντας τη διαφορά.

ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ: Το τρίποντο του Νίκου Οικονόμου που έκρινε το ματς (51-58) λίγο πιο δεξιά από το σημείο που είχε αστοχήσει πριν τέσσερα χρόνια στο τελευταίο σουτ του τελικού με τον Νικόλα να δείχνει στους οπαδούς πως δεν ξεχνά.

Το πούρο που άναψε ο Σούμποτιτς στην εξέδρα των "πρασίνων" και οι προφητικοί (με μπροστάρη τον Οικονόμου) στίχοι: "Ποτέ ξανά πρωτάθλημα στον Πειραιά" που έχουν απόλυτη εφαρμογή μέχρι και σήμερα.

Επίσης το ασύλληπτο (αν και εκπρόθεσμο και ας μέτρησε) τρίποντο ραβέρσα του Ράντζα που έφερε την ισοφάριση στην εκπνοή του ημιχρόνου. Εκεί άλλαξε η ψυχολογία.

Το επεισόδιο Ιβκοβιτς-Φασούλα στον πάγκο, που έβαλε τέλος στην θυελλώδη (εδώ και χρόνια) σχέση των δύο ανδρών.

2) 2009-10: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 0-20 α.α.



Μπορεί ο περσινός τέταρτος τελικός να είναι ένα παιχνίδι που δεν θα ήθελε κανείς να το θυμάται για τα εξωαγωνιστικά όργια από αλλόφρονες οπαδούς των γηπεδούχων, όμως υπήρξε υγιής μάχη (διότι η άλλη είναι...άρρωστη) στο παρκέ με τους "πράσινους" του Ζέλικο Ομπράντοβιτς να σφραγίζουν έναν ακόμα τίτλο, τον δεύτερο της αυτοκρατορίας τους στην έδρα του "αιώνιου" αντιπάλου. Το σκορ ήταν 76-69 υπέρ του Παναθηναϊκού, 1.03 πριν τη λήξη όταν (επιτέλους) οι διαιτητές αποφάσισαν να διακόψουν οριστικά το παιχνίδι. Οι "πράσινοι" έδειξαν χαρακτήρα και ήταν ο...ταρζάν μέσα στη ζούγκλα του ΣΕΦ παίρνοντας έναν ακόμα τίτλο. Ο Ολυμπιακός είχε μείνει στην εξαιρετική (αλλά ατελής) εμφάνισή του στον 3ο τελικό του ΟΑΚΑ, όπου είχε (και δικαιολογημένα) παράπονα από τη διαιτησία. Κάτι όμως που τον αποπροσανατόλισε.

Στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του στο ελληνικό πρωτάθλημα, ο Λάζαρος Βορεάδης, επέτρεψε (ανεπίτρεπτο για την κλάση και την εμπειρία του) να γίνει μερική εκκένωση χωρίς να διακόψει οριστικά το παιχνίδι. Το έκανε τελικά όταν όμως ήταν αργά και από σύμπτωση δεν βρήκε τον ίδιο ή τον Ομπράντοβιτς δίπλα του, στο κεφάλι, το κάθισμα που προσγειώθηκε με ορμή πάνω στον πάγκο της γραμματείας !

ΠΡΟΣΩΠΟ:  Βασίλης Σπανούλης. Στον τελευταίο του αγώνα με την φανέλα του Παναθηναϊκού (δεν το ήξερε τότε) έκανε ένα μεγάλο παιχνίδι κρατώντας σταθερά το προβάδισμα για τους "πράσινους". Μαζί με τον Μάικ Μπατίστ ήταν οι σίγουρες λύσεις στην επίθεση.

MVP: Ντρού Νίκολας: Ο πιο ανεπηρέαστος παίκτης του Παναθηναϊκού μετά και τα τελευταία (και χειρότερα) επεισόδια. "Κρύο αίμα" από την περιφέρεια "εκτέλεσε" τον Ολυμπιακό.


ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ: ΟΙ αδελφοί Αγγελόπουλοι (σαφώς με σοβαρή προσπάθεια για καταπολέμηση της βιάς αυτά τα χρόνια, αλλά δεν είναι εύκολο να αλλάξεις μια κατάσταση από τη μια στιγμή στην άλλη) με τη συνδρομή του Δημάρχου (τότε) Πειραιά Παναγιώτη Φασούλα να μιλούν με τα μικρόφωνα στους αφιονισμένους οπαδούς. Σαφώς η "αράχνη" ήταν πολύ πιο συνηθισμένη σε τέτοιες εικόνες και έδειχνε πιο ατάραχος.

Οι παίκτες των δύο ομάδων σε ένα μπαρουτοκαπνισμένο τοπίο τα έλεγαν στο παρκέ, αποδεικνύοντας πως δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε πέρα από τα αγωνιστικά λεπτά στο γήπεδο.

3) 2008-09: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 67-69


 

Από τα κομβικότερα "διπλά" στην ιστορία του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ, στον πρώτο τελικό εκείνου του πρωταθλήματος, Ο Ολυμπιακός του Παναγιώτη Γιαννάκη μετά από χρόνια είχε καταφέρει να πάρει και πάλι πλεονέκτημα έδρας, αλλά από τον πρώτο τελικό οι "πράσινοι" έδειξαν πως και πάλι θα είναι το αφεντικό στους τελικούς. Ανέτρεψαν την εις βάρος τους κατάσταση και μέσα στο παιχνίδι, στάθηκαν ψύχραιμοι στο φινάλε στις βολές και πήραν τη νίκη που τους  άνοιξε διάπλατα την πόρτα για την κατάκτηση ενός ακόμα πρωταθλήματος.

ΠΡΟΣΩΠΟ: Αντώνης Φώτσης: Με δύο "φαρμακερά" τρίποντα έδωσε σε ένα κρίσιμο σημείο το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό και άλλαξε όλη την ψυχολογία του αγώνα. Συνάμα είχε εξαιρετική παρουσία στην άμυνα.

MVP: Νίκολα Πέκοβιτς. Εδωσε και έφαγε πολύ ξύλο, αλλά βγήκε νικητής στις περισσότερες μονομαχίες με τους ψηλούς του Ολυμπιακού (ακόμα και τον Τσίλντρες που μάρκαρε κάποιες φορές). Με την εμπειρία του έκρινε τη μάχη κάτω από τα καλάθια και έδωσε στην ομάδα του την ώθηση που χρειαζόταν.

ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ:  Η τελευταία φάση του αγώνα με τον Παπαλουκά να πηγαίνει σε λέι άπ για την ισοφάριση και να χάνει το σούτ, αν και του έγινε φάουλ από τον Γιασικεβίτσιους. Ομως είχαν προηγηθεί και δικά του βήματα. Μύλος η υπόθεση και πάλι με την διαιτησία να είναι στο προσκήνιο.

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού ξεκίνησαν τον αγώνα πετώντας αντικείμενα στους παίκτες του Παναθηναϊκού και τον τελείωσαν πετώντας και στους δικούς τους !

Αθελά του ο Τζός Τσίλντρες, που τα είδε...όλα σε αυτά τα δύο χρόνια με τα επεισόδια στα ελληνικά γήπεδα, είπε απίστευτη ατάκα: "Οι οπαδοί μας διάλεξαν λάθος στιγμή για να πετάξουν αντικείμενα την ώρα που διεκδικούσαμε με μεγάλες πιθανότητες το παιχνίδι. Ας κρατούσαν τα αντικείμενα που είχαν και να τα πέταγαν μετά το παιχνίδι" !  Ο Αμερικανός εννούσε φυσικά να τα ξεφορτωθούν μετά το ματς, αλλά είχε δημιουργήσει αίσθηση τότε η δήλωσή του.

4. 2005-06: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός  68-79

Μπορεί να αποτελεί το πιο εύκολο πρωτάθλημα του Παναθηναϊκού στην ιστορία του με τον Ολυμπιακό, όμως αποκτά ακριβώς γι’ αυτό το λόγο ξεχωριστή σημασία αυτό το διπλό στον δεύτερο τελικό εκείνης της περιόδου. Διότι έτσι οι "πράσινοι" έφτασαν στο μοναδικό μέχρι και σήμερα πρωτάθλημα μεταξύ των "αιωνίων" όπου οι τελικοί τελείωσαν με 3-0 !

ΠΡΟΣΩΠΟ: Δημήτρης Διαμαντίδης. Το γνωστό πολυεργαλείο, με 12 πόντους, 6 άσίστ, 8 κερδισμένα φάουλ, 5 ριμπάουντ μεταξύ άλλων. Ο άνθρωπος που έβαλε τα θεμέλια για την άνετη πάντως νίκη.

MVP: Γιάκα Λάκοβιτς. Ο Σλοβένος δεν επέτρεψε από ένα σημείο και μετά στον Ολυμπιακό να πλησιάζει στο σκορ. Με τα γνωστά του σουτ αλά...κόμπρα, χάλασε κάθε αμυντικό σύστημα του Γιόνας Καζλάουσκας.

ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ: Η συγκινητική εμφάνιση του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, από τις καλύτερες που έχει κάνει στην καριέρα του σε τελικούς. Ηταν στιγμές που έπαιζε σχεδόν μόνος του. Οι ψυχρές σχέσεις (αν και χαιρετήθηκαν στο φινάλε) των Ομπράντοβιτς και Καζλάουσκας, επειδή ο Λιθουανός τεχνικός διαμαρτυρόμενος για τη διαιτησία στον πρώτο τελικό, αποχώρησε από την συνέντευξη Τύπου.

"Εγώ είμαι περήφανος που δουλεύω στην Ελλάδα, σε σχέση με τον κύριο, πως τον λένε είπαμε, Καζλούκας ;" αναρωτήθηκε ειρωνικά ο Ομπράντοβιτς τότε έχοντας ενοχληθεί με τον μάνατζερ του Ολυμπιακού Σταύρο Ελληνιάδη να επισημαίνει: "Ο μπεκρής ξέχασε το όνομά του" !

Η κόντρα του Ελληνιάδη με τον "Ζότς" (τον είχε...κλωτσήσει στο Σπόρτιγκ το 2004 και ο Σέρβος τον είχε πιάσει από το λαιμό) έληξε λίγα χρόνια μετά όταν βρέθηκαν στο ίδιο μπαράκι τη μέρα που ο Ελληνιάδης γιόρταζε τα γενέθλιά του και τα ήπιαν μαζί.

5. 1994-95: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 72-74.

Από τα πιο συναρπαστικά πρωταθλήματα όλων των εποχών με τα δύο ντέρμπι "αιωνίων" να τελειώνουν στο καλάθι με νίκες των φιλοξενουμένων και τελικά τον Ολυμπιακό να παίρνει το πλεονέκτημα έδρας λόγω διαφοράς πόντων. Το νικητήριο καλάθι στον αγώνα του ΣΕΦ, για την κανονική περίοδο (χάνοντας όμως την επιπρόσθετη βολή που θα έδινε και το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας) σημείωσε ο Ζάρκο Πάσπαλι στην εκπνοή. Ο παίκτης πάνω στον οποίο είχε στήσει την αυτοκρατορία του τα προηγούμενα χρόνια ο Ολυμπιακός !

ΠΡΟΣΩΠΟ: Το είπαμε προηγουμένως. Μακράν ο Ζάρκο Πάσπαλι, που όμως δεν γλύτωσε την κατάρα της βολής (είχε μείνει το κουσούρι από το Τελ Αβίβ, έναν χρόνο νωρίτερα) που ίσως και να στοίχισε ολόκληρο πρωτάθλημα.

MVP: Παναγιώτης Γιαννάκης. Ο "Δράκος" με 23 πόντους οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε μια μεγάλη νίκη που παραλίγο να του εξασφαλίσει και το προβάδισμα έδρας. Από τα καλύτερα παιχνίδια του Γιαννάκη με τη φανέλλα των "πρασίνων" στα ντέρμπι΄

ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ: Τη μοιραία βολή αν και αριστερόχειρας ο Πάσπαλι την επιχείρησε (και την έχασε) με το δεξί. Οπως είχε βάλει και το νικητήριο σουτ έτσι. "Δεν μπορούσα με το αριστερό γιατί κρατούσα τα αρχ... μου" είχε πει τότε ο αθεόφοβος.

Αξέχαστες οι μονομαχίες των πάγκων με Ιωαννίδη και Κιουμπουρτζόγλου να δίνουν επικές μονομαχίες εκείνη τη σεζόν στην σκακιέρα των παρκέ. Για ένα σουτ έχασε τον τίτλο στο φινάλε ο Παναθηναϊκός.

ΤΟΠ-5 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ:


1.1995-96: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 73-38



Παραμένει ακόμα και σήμερα η πιο επιβλητική νίκη σε ντέρμπι "αιωνίων", με τον Παναθηναϊκό να την πλησιάζει σε ένα ματς κυπέλλου (30π.) και σε ένα πρωταθληματος (31π.) χωρίς να μπορέσει όμως να το σπάσει. Ομως ο θρίαμβος τότε του Ολυμπιακού σε εκείνο τον 5ο τελικό, έχει διπλή σημασία και αξία, καθώς όχι μόνο έδωσε ένα ακόμα πρωτάθλημα στους "ερυθρόλευκους" αλλά επιτεύχθει επί ενός Παναθηναϊκού που πήγε στον Πειραιά ως πρωταθλητής Ευρώπης στο Παρίσι.

ΠΡΟΣΩΠΟ: Γιάννης Ιωαννίδης. Δεν έπαψε να φωνάζει στον πάγκο, ούτε δευτερόλεπτο, ενώ ήταν φανερο πως το παιχνίδι είχε κριθεί προ πολλού. Ο "Ξανθός" ήθελε να αποζημιώσει όσο περισσότερο μπορούσε τους φίλους της ομάδας του και έβλεπε το παιχνίδι από ένα σημείο και μετά ως ταυρομαχία με γνωστό το αποτέλεσμα των +35. Ο "ξανθός" γνώριζε καλά ότι αυτή ήταν η τελευταία του παράσταση στον κόσμο του Ολυμπιακού (μέχρι τη μεγάλη επιστριοφή) και ήθελε να το χαρεί όσο τίποτε άλλο.

MVP: Γιώργος Σιγάλας. Στο πρόσωπο του νεαρού (τότε) φόργουορντ είχε αρχίσει να ωριμάζει μπασκετικά. Μεστό και γεμάτο με καλές άμυνες παιχνίδι, ο Σιγάλας έκανε όπως συνήθως εξαιρετικά τη δουλειά του και ο τίτλος πήγε εύκολα στο λιμάνι.

ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ: Το σκηνικό που είχε προηγηθεί με τον Ντομινίκ Ουίλκινς και την κόντρα του με τον Μάλκοβιτς. Ο Αμερικανός έκανε τα τερτίπια του, αφήνοντας την ομάδα στα κρύα του λουτρού και το έβλεπες στα μάτια των άλλων παικτών. Δεν πίστευαν καν στη διεκδίκηση του παιχνιδιού.


2) 1992-93: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 20-0 α.α.

Οι "πράσινοι" μετά από απόφαση του Παύλου Γιαννακόπουλου απέσυραν την ομάδα από τον 4ο τελικό στο ΣΕΦ (λόγω των σοβαρών παραπόνων που είχαν από τη διαιτησία στον 3ο αγώνα).

Ετσι εκείνο το βράδι οι φίλοι του Ολυμπιακού το διακέδασαν σαν να πήγαιναν σε νυχτερινό μαγαζί, Μόνο που απλά δίπλα στις χορεύτριες τον ρόλο των τραγουιστών είχαν πάρει οι παίκτες.

Φυσικά ο αγώνας κατοχυρώθηκε στους "ερυθρόλευκους" που κατέκτησαν έτσι (σπάζοντας μάλιστα αρνητική παράδοση χρόνων) το πρώτο πρωτάθλημα της σύγχρονη εποχής.

ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ: Αντί για μπάσκετ, στο παρκέ έτρεχαν πουλερικά (κότες βασικά) !  Οι παίκτες περίμεναν πως και πως την αναμονή, αλλά δεν μπορούσαν να κάθονται με σταυρωμένα χέρια και έτσι τραγουδούσαν.

3) 1994-95: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 45-44


 

Μπορεί ποιοτικά να ήταν από τα χειρότερα ντέρμπι στην ιστορία των δύο ομάδων, αλλά αυτός ο 5ος τελικός είχε συγκλονιστική εξέλιξη, σασπένς μέχρι το τελευταίο σουτ, ένταση και πολλες αλλαγές σε ψυχολογία, διακύμανση κ.λπ

ΠΡΟΣΩΠΟ + MVP: Εντι Τζόνσον. Ο "fast Eddy" ήταν ένας από τους πιο γρήγορους σε σουτ, παίκτες που ήρθαν ποτέ στη χώρα μας. Ο Ολυμπιακός για την ακρίβεια ακόμα ψάχνει για κάτι ανάλογο (είχε πλησιάσει πολύ πέρυσι με τον Κλέιζα) και τόσο αποτελεσματικό "Φονικό όπλο". Ο Αμερικανός είχε κάνει τη ζημιά στο φάιναλ φορ της Σαραγόσα στους "Πράσινους" και την ξανάκανε στους τελικούς.

ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΣΚΗΝΕΣ: Το τρίποντο του Οικονόμου στη λήξη, όπου για κλάσματα δευτερολέπτου όλοι παγώνουν το βλέμμα τους πάνω στη μπάλα. Το κοντράστ συναισθημάτων με τη λήξη, συγκλονιστικό, σε ένα, επαναλαμβάνουμε εκ των καλυτέρων (από πλευράς διατήρησης ενδιαφέροντος) παιχνιδιών στην ιστορία των τελικών. Μεγάλη μάχη και από τους πάγκους με Ιωαννίδη και Κιουμουρτζόγλου.

Τις άμυνες για σεμινάριο των δύο προπονητών (του κόουτς "Κ" με την αγαπημένη του ζώνη) και το μεγάλο άγχος των παικτών εκατέρωθεν σε μια σειρά τελικών που είχε σημαδευτεί δυστυχώς (και πάλι) από επεισόδια.


4) 2001-02: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 80-76



Συλλεκτικό...ματς για τον Ολυμπιακό, αφού είναι το μόνο στην δωδεκαετή αυτοκρατορία του Παναθηναϊκού, που κατάφεραν οι "ερυθρόλευκοι" να θέσουν εκτός μάχης διεκδίκησης του πρωταθλήματος τους "πράσινους".

Ενας επεισοδιακός ημιτελικός πλέι οφ που αρχικά αναβλήθηκε και όταν έγινε, θύμιζε περισσότερο αγώνα πυγμαχίας με επτά παίκτες να αποβάλλονται ! Απλά οι Πειραιώτες δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν αυτή τη μεγάλη πρόκριση καθώς έχασαν το πρωτάθλημα από την ΑΕΚ, που είχε πλεονέκτημα έδρας, αν και είχαν προηγηθεί με 2-0 νίκες.

ΠΡΟΣΩΠΟ: Αλφόνσο Φόρντ. Ο αείμνηστος Αμερικανός, πραγματική καλαθομηχανή, ήταν και σε αυτόν τον αγώνα ασταμάτητος (21π.) και από τους βασικούς συντελεστές της επιτυχίας. Θυμίζουμε ότι είχε γίνει πολύ μεγάλος ντόρος εκείνη τη σεζόν από τη μη χρησιμοποίηση του παίκτη από τον Σούμποτιτς στον 5ο και καθοριστικό τελικό με την ΑΕΚ.

MVP: Ο Δημήτρης Παπανικολάου ήταν αυτός που έδωσε το έναυσμα στον Ολυμπιακό όταν έμεινε πίσω στο σκορ. Με την εκρηκτικότητά του και το ταπεραμέντο του έδωσε πολύτιμες λύσεις στα δύσκολα με 16π.

ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ: Η ένταση που επικρατούσε μετσξύ των οπαδών όλες εκείνες τις μέρες βγήκε και μέσα στο παρκέ. Μια άτσαλη (χωρίς πρόθεση όμως) αγκωνιά του Λάζαρου Παπαδόπουλου στον Ρισασέ "άναψε" τα αίματα. Ο Γάλλος όρμησε πάνω του, ο Τόμιτς που τρωγόταν ώρα με τον Μποντίρογκα βρήκε την ευκαιρία να του ρίξει ένα κροσέ και ο συμπατριώτης του ανταπέδωσε. Η γρονθοπατινάδα στο παρκέ και πίσω από τις διαφημιστικές πινακίδες κόπασε έπειτα από αρκετή ώρα.

Είκοσι λεπτά κράτησε η διακοπή και άλλα πέντε η σύσκεψη των διαιτητών με κομισάριο, παρατηρητή και λοιπούς γραμματείς και φαρισαίους. Οταν πια διασταύρωσαν τις μαρτυρίες, Πιτσίλκας και Ζαβλανός έδειξαν το δρόμο για τα αποδυτήρια σε 7 παίκτες: Τόμιτς, Φορντ, Φέμερλινγκ, Ριζασέ, Παπαδόπουλο, Μποντιρόγκα, Καλαϊτζή. Μαζί απέβαλαν και όλους όσοι κάθονταν στον πάγκο με πολιτικά (επειδή έσπευσαν να συμμετάσχουν στον καβγά), χρέωσαν τις δύο ομάδες με τεχνικές ποινές και διέταξαν να κρατηθούν τα δελτία των ενόχων.

"Καταδικάζω την επίθεση στο πούλμαν του Παναθηναϊκού, όπως και την επίθεση που είχε γίνει στο πούλμαν του Ολυμπιακού στον πρώτο αγώνα, αλλά δεν είπαμε τίποτα. Τη γλιτώσαμε γιατί είχαμε διπλά τζάμια. Είμαι 17 χρόνια και δυστυχώς βλέπω ότι δεν αλλάζει τίποτα. Ολο αυτό το διάστημα δεν μίλησα για να μην παρεξηγηθούν πάλι κάποιοι κομπλεξικοί. Το πρόβλημα είναι αυτοί που κάθονται στις καρέκλες και τις κρατάνε χωρίς να βοηθάνε. Το ελληνικό μπάσκετ πάσχει από παράγοντες. Δυστυχώς σε κάθε ομάδα υπάρχει και ένα λαμόγιο που επηρεάζει τον πρόεδρο αλλά δεν πάει ποτέ στο γήπεδο. Κάθεται σπίτι και μιλάει από το κινητό. Στον Ολυμπιακό είμαι 3 μήνες αλλά έχω περάσει από 7 ομάδες και ξέρω. Μιλάμε για μπουρδέλο. Στις διοικητικές θέσεις να πάνε μπασκετικοί και όχι μανάβηδες δικηγόροι ή γιατροί. Πάντως τον Παναθηναϊκό τον κερδίσαμε δίκαια" αποφάνθηκε ο πάντα απολαυστικός σε τέτεοιες περιπτώσεις Λευτέρης Σούμποτιτς.

Ευχής έργον που δεν μπήκε και ο κόσμος μέσα. Στο 5ο λεπτό του βίντεο η...κλωτσοπατινάδα.

5) 2008-09: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 77-75

Η μοναδική φορά την τελευταία δεκαετία που οι "ερυθρόλευκοι" πήραν το πλεονέκτημα έδρας χάρις σε αυτή τη νίκη επί των "πρασίνων" με το καλάθι του Παναγιώτη Βασιλόπουλου στα τελευταία δευτερόλεπτα. Σε ένα ντέρμπι με μπόλικο σασπένς, Ο Σπανούλης δεν μπόρεσε στη λήξη να ανταποδώσει το καλάθι του Βασιλόπουλου και έτσι οι "πράσινοι" έχασαν για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία το πλεονέκτημα της έδρας.

ΠΡΟΣΩΠΟ: Παναγιώτης Βασιλόπουλος. Ενας από τους πιο άτυχους παίκτες του ελληνικού (και όχι μόνο) μπάσκετ πέτυχε το νικητήριο καλάθι ενώ έπαιξε και εξαιρετική άμυνα στον Διαμαντίδη. Και όμως στο 3ο δεκάλεπτο μετά από μια άστοχη ενέργεια, υπό την μουρμούρα του κόσμου είχε ζητήσει από τον Παναγιώτη Γιαννάκη να τον αντικαταστήσει !  Ο "Δράκος" τον στήριξε και μάλιστα τον εμπιστεύτηκε και για την τελευταία επίθεση.

MVP:  Γιάννης Μπουρούσης. Ο διεθνής σέντερ του Ολυμπιακού έκανε ένα από τα καλύτερά του παιχνίδια σε ντέρμπι "αιωνίων" και έφθειρε σημαντικά με φάουλ τους ψηλούς του Παναθηναϊκού. Σημείωσε 18 πόντους και είχε εξαιρετική παρουσία και στην άμυνα.

ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ: Ο αγώνας αυτός έγινε μια εβδομάδα μετά τον τελικό του κυπέλλου όπου ο Παναθηναϊκός είχε πάρει το τρόπαιο και γι’ αυτό ο Βασιλόπουλος στις δηλώσεις του επεσήμανε ότι νικήσαμε κόσμο και εφημερίδες. Δεδομένου ότι εκείνη την εβδομάδα των παθών είχαν δεχτεί οι παίκτες και ο προπονητής του Ολυμπιακού μεγάλη κριτική.

Η δίψα των φίλων του Ολυμπιακού για έναν τίτλο, τους έκανε να ξεχάσουν πως το πρωτάθλημα κρίνεται στα πλέι όφο. "Νάτοι νάτοι οι πρωταθλητές" ήταν το σύνθημα με το οποίο τους αποχαιρέτησαν εκείνο το βράδυ για να τους αποδοκιμάσουν λίγους μήνες αργότερα, όταν στον πρώτο τελικό των πλέι όφ, αυτή τη φορά το σουτ του Παπαλουκά στα τελευταία δευτερόλεπτα δεν βρήκε στόχο !
(πηγη spor24.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου