!--COMMENT-BUBBLES-STARTS-->

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

0 Αν και πεθαμένοι, έπαιρναν... σύνταξη

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη βουλή ο αναπληρωτής υπουργός εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών, Ν. Νικολόπουλου, Θ. Καράογλου και Α. Καριπίδη, από τους ηλεκτρονικούς ελέγχους του ΙΚΑ προέκυψε ότι σε 244 περιπτώσεις οι συνδικαιούχοι των αποθανόντων συνέχιζαν να εισπράττουν τις συντάξεις αυτών που απεβίωσαν.

Το αποτέλεσμα ήταν να ζημιωθεί το ΙΚΑ εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό εργασίας, οι υπηρεσίες του ΙΚΑ έχουν ξεκινήσει σαρωτικούς ελέγχους στα αρχεία των συνταξιούχων του ΙΚΑ ξεκινώντας από όσους έχουν γεννηθεί προ του 1922.

Μέχρι τώρα οι έλεγχοι έχουν ολοκληρωθεί σε 38 υποκαταστήματα και από τις 1.669 περιπτώσεις ενηλίκων που εντοπίσθηκαν είχαν αποβιώσει οι 244 χωρίς να έχει δηλωθεί στις υπηρεσίες του ΙΚΑ. Έτσι οι συντάξεις συνέχισαν να εισπράττονται από τους συγγενείς τους.



Το ΙΚΑ απαίτησε την επιστροφή των χρημάτων που είχαν δοθεί παράνομα ως παροχές, όμως σε 13 περιπτώσεις υπήρξε άρνηση επιστροφής των ποσών αυτών οπότε και εκδόθηκαν καταλογιστικές αποφάσεις.

Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται είσπραξη παροχών μετά το θάνατο του συνταξιούχου, οι υπηρεσίες του Ιδρύματος εφαρμόζουν τις γνωμοδοτήσεις του Δ' Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (αρ. 431/2001) και του Γραφείου Νομικού Συμβουλίου του ΙΚΑ (αρ.5362/28.5.2008), εκδίδουν καταλογιστικές αποφάσεις κατά των συδικαιούχων του κοινού λογαριασμού ή των κληρονόμων του αποβιώσαντος συνταξιούχου και προχωρούν σε διαδικασίες είσπραξης των ποσών που αντιστοιχούν στις συντάξεις που δόθηκαν μετά θάνατον.

Την ίδια στιγμή η διοίκηση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ανακοίνωνε "πως μετά την ολοκληρωμένη και επιτυχημένη εφαρμογή του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος σε όλες τις μονάδες ασφάλισης του ΙΚΑ ΕΤΑΜ στο εξής οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του Ιδρύματος μπορούν να θεωρούν τα βιβλιάρια υγείας και να πληρώνονται παροχές ασθενείας σε οποιοδήποτε υποκατάστημα του Ιδρύματος επιθυμούν, χωρίς να εξετάζεται ο τόπος κατοικίας ή απασχόλησής τους".
πηγη: mega

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου