!--COMMENT-BUBBLES-STARTS-->

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

0 Μύκητες τοξικής λίμνης αναχαιτίζουν τον καρκίνο

Η εξόρυξη χαλκού συνεχιζόταν επί δεκαετίες στο Berkeley Pit, στη Montana των ΗΠΑ. Όταν το ορυχείο τελικά έκλεισε το 1980, στο γιγάντιο κρατήρα του σχηματίστηκε λίμνη γεμάτη οξέα και βαρέα μέταλλα. Κι όμως, στη λίμνη αυτή υπάρχει ζωή. Σ’ αυτό το εξαιρετικά τοξικό περιβάλλον αναπτύσσονται μικροοργανισμοί, τις χαρακτηριστικές ιδιότητες των οποίων μελετούν τώρα οι επιστήμονες. Ίσως οι γνώσεις τους αποδειχθούν ωφέλιμες και για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Η εικόνα της λίμνης Berkeley Pit είναι ονειρική και ταυτόχρονα πλασματική. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα κοκτέιλ δηλητηρίων που προκλήθηκε όταν τα νερά κατέκλυσαν το χώρο της εξόρυξης και τον τεράστιο κρατήρα του εγκαταλελειμμένου ορυχείου στον πάτο της.
Το ορυχείο χαλκού λειτούργησε στην περιοχή από το 1864 έως το 1982. Το υπέδαφος είναι διάτρητο από παλιά ορύγματα, στοές και υπόγειες σήραγγες μήκους16.000 χιλιομέτρων. Το 1955 άρχισε η εξόρυξη χαλκού στην επιφάνεια. Έτσι αφαιρέθηκαν από τους βράχους τα στρώματα με κοκκινοπορτοκαλί χρώμα, φέρνοντας στην επιφάνεια μαύρες φλέβες σιδήρου και πρασινωπές φλέβες χαλκού.
Η επιφανειακή εξόρυξη μεταλλεύματος έχει μικρότερο κόστος σε σύγκριση με την αντίστοιχη υπόγεια διαδικασία, ενώ παράλληλα κρίνεται ως ασφαλέστερη για τους εργαζομένους. Η εκμετάλλευσή του ωστόσο έλαβε τέλος το 1982, καθώς κρίθηκε ως μη συμφέρουσα οικονομικά. Η λειτουργία του ορυχείου σταμάτησε. Οι υδραντλίες που αποστράγγιζαν τα υπόγεια νερά στις στοές και τα ορύγματα έκλεισαν οριστικά.
Ύστερα όμως από λίγο καιρό, το ορυχείο άρχισε να πλημμυρίζει, ενώ μετά την παρέλευση λίγων μηνών τα νερά έφτασαν και στο μεγάλο κρατήρα. Η στάθμη του νερού άρχισε σιγά σιγά να ανεβαίνει από τα υπόγεια νερά και τις απορροές του βρόχινου νερού. Σήμερα η λίμνη περιέχει 150 δισεκατομμύρια λίτρα νερό και καθημερινά ο όγκος της αυξάνει κατά 10 εκατομμύρια λίτρα.
πηγη:www.scienceillustrated.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου