!--COMMENT-BUBBLES-STARTS-->

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

0 Βρέθηκε ο πρώτος κατοικήσιμος πλανήτης;

Βρέθηκε ο πρώτος κατοικήσιμος πλανήτης;
Κατοικήσιμος μπορεί να αποδειχθεί ένας πλανήτης ο οποίος περιστρέφεται γύρω από το αστέρι νάνος Γκλίζε 581d. Το κλίμα του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το CΝRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας), επιτρέπει την παρουσία νερού σε υγρή μορφή και την ύπαρξη ζωής.
Η μελέτη που δημοσιεύεται από μια ομάδα μετεωρολόγων, τονίζει πως αστρονόμοι εξετάζουν πολύ καιρό αν μπορεί να υπάρξει ζωή σε κάποιους από τους 500 εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής.
Ο βραχώδης πλανήτης Γκλίζε 581d, είναι επτά φορές μεγαλύτερος από τη Γη και σύμφωνα με το CNRS, ίσως είναι ο πρώτος πλανήτης που μπορεί να κατοικηθεί.
Απέχει 20 έτη φωτός από το ηλιακό μας σύστημα και εντοπίστηκε το 2007. Ωστόσο, οι αρχικές εκτιμήσεις των επιστημόνων ήταν πως ο πλανήτης είναι πολύ ψυχρός για να μπορέσει να διατηρεί το νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά του.
Ο πλανήτης περιστρέφεται από ένα ερυθρό νάνο, ένα αστέρι το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα θερμό. Αυτό, του δίνει τη δυνατότητα να λαμβάνει τρεις φορές λιγότερη ενέργεια από τη Γη. Ακόμα, τονίζεται πως υπάρχει η πιθανότητα να δείχνει σε μόνιμη βάση τη μια πλευρά του στον αστέρα, ενώ η άλλη να είναι πάντα σκοτεινή.
Πάντως, ο Γκλίζε 581d, μπορεί να έχει θερμό κλίμα, αφού μπορεί να παρουσιάζει το «φαινόμενο του θερμοκηπίου», το οποίο του επιτρέπει να έχει θερμό κλίμα, ώστε να σχηματίζονται ωκεανοί, σύννεφα και βροχή. ακτινοβολία του άστρου Γκλίζε 581d, αν και λιγότερο θερμή από αυτήν του Ήλιου, πιθανότατα διεισδύει βαθύτερα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη και τον ζεσταίνει, ακόμη και στη "σκοτεινή" πλευρά του. Ο Γκλίζε 581d πιθανότατα είναι βυθισμένος σε ένα κοκκινωπό ημίφως και έχει πυκνή ατμόσφαιρα, με ένα λεπτό στρώμα νεφών.
πηγη:sexaki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου