!--COMMENT-BUBBLES-STARTS-->

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

0 Iπτάμενο λεωφορείο στην Κίνα

Το ιπτάμενο λεωφορείο ονομάζεται «3D Express Coach», λειτουργεί ήδη στο Πεκίνο πιλοτικά και θα συνεχίσει μέχρι τέλος του έτους.
Κινείται με ηλεκτρική ενέργεια σε ράγες που βρίσκονται στις άκρες του δρόμου, χωρίς να ενοχλεί οχήματα και πεζούς, αφού περνάει από πάνω τους με ταχύτητες που φθάνουν τα 60 χλμ./ώρα. Η δοκιμαστική γραμμή είναι 6χλμ. και βρίσκεται στα δυτικά προάστια του Πεκίνου.

Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι σχηματίζει ένα είδος τούνελ από το οποίο τα διερχόμενα αυτοκίνητα μπορούν να κυκλοφορούν κανονικά και να περνούν ανάμεσα όταν είναι σε στάση, σε ορισμένα υπερυψωμένα σημεία, για παράδειγμα σε γέφυρες. Ο μόνος περιορισμός είναι ότι τα αυτοκίνητα που θα κινούνται κάτω από το λεωφορείο δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε ύψος τα 2 μέτρα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ιπτάμενο λεωφορείο θα μπορούσε να μειώσει κατά 30% την κίνηση στους δρόμους.
Όλοι ελπίζουν να πετύχει το πρόγραμμα, καθώς ακόμα και η κατασκευή του θα κοστίσει το 1/10 από ένα αντίστοιχο έργο για υπόγειο σιδηρόδρομο, με το κόστος να φθάνει μόνο το 56 εκατ. ευρώ. Επίσης, το δίκτυο των 180χλμ. που αναμένεται να δημιουργηθεί θα ολοκληρωθεί σε πολύ συντομότερο διάστημα, παρά το γεγονός ότι απαιτούνται ειδικές κατασκευές για υπερυψωμένες στάσεις και ειδικά μέσα σηματοδότησης, για να ειδοποιούν τους οδηγούς οχημάτων που δεν θα χωρούν να περάσουν κάτω από το λεωφορείο.
πηγη: news.pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου